Vad bör man tänka på inför renoveringen?

Att renovera ett hus kan vara både dröm och mardröm. Det kan vara något som man har längtat efter att få uträtta, men likaså resultatet av en obehaglig överraskning. Det är alltid bättre att renovera av egen fri vilja än att vara tvungen till det p.g.a. till exempel mögel alternativt annan mikrobiell påväxt.

Det första man ska fundera på när man ska renovera sitt hus är hur mycket man kan och är redo att företa personligen. Hur lång tid får det ta? Hur stor del av huset ska renoveras? Att renovera hus kan medföra allt från att måla och tapetsera om till att praktiskt taget riva ut hela insidan av huset och byta ut det. Det är således enorma skillnader renoveringar emellan.

På senare år har gör-det-själv kulturen fått ett allt större genomslag. Det blommar upp allt fler byggföretag som erbjuder allt från hammare och spik till avancerade golvslipar – allting därför att den händige ska kunna bygga sitt drömhus.

Oavsett vad man ska utföra för renovering behövs det material i olika mängd samt prisklass. Det behövs också arbetsredskap. En god idé är att ha lite is i magen när det handlar om material – ifall man ser renoveringen som en pågående hobby kan man ta det lite lugnt med att hitta de perfekta beslagen eller den rätta nyansen på sitt kakel i ens badrum till rätt priser.

Vad gäller verktyg så är det bra att fundera på vad man faktiskt behöver lägga pengar på och vad man kan vara utan. Somliga verktyg kan man alltid ha användbarhet av senare, men de är faktiskt inte så otaliga som byggföretagarnas reklamer vill hävda. Att inhandla det som man även efteråt kan ha användbarhet av är bra därför att undvika en ocean av prylar som aldrig används.

Vissa företag hyr också ut maskiner som annars skulle vara oerhört dyra att införskaffa, och som är alldeles för bra för att vara utan under själva arbetet. Det är således betydelsefullt att man tänker till innan man drar igång med renoveringen, för att undkomma onödiga utgifter och slöseri av tid. Att bygga om och överhuvudtaget göra arbete i sitt hus tar ofta lite längre tid än vad man har räknat med, i synnerhet ifall man ger sig in på saker som man eventuellt inte har fullkomligt hundra koll på.

Det är bra att ta tidsfristen i beaktande redan innan man börjar eftersom det annars kan sluta med att man får ett halvfärdigt badrum som inte funkar som det ska samt är sönderstressad för att det som började som en hobby har börjat ta upp all vaken tid. Även de finaste renoveringar är inte värda att må illa över – man kan anlita hantverkare.

När man renoverar utrymmen p.g.a. fukt samt mögel är det viktigt att man ser till så att ventilationen blir bra, därför att möglet annars snabbt kommer tillbaka. Mögelsanering som slutar med renovering är det mest effektiva sättet att helt bli kvitt möglet. Därpå skydda mot ny påväxt med Tvärstopp eller Fulstopp.Det är dock vanligtvis väldigt dyrt, men vid riktigt allvarliga fall kan man få bidrag för att renovera och sanera.