Mögel i badrum

Mögel i badrum är ett vanligt bekymmer. Det har att göra med att badrum är en av de absolut bästa platserna för mögel samt annan mikrobiell påväxt att leva och växa sig stora. I ett vanligt badrum förekommer det ofta gott om skrymslen och vrår, mellan fogarna, under badkaret, i duschens hörn. Listan kan bli lång.

Badrum är dessutom ofta varma och fuktiga, då de används just till att ta varma duschar samt bad. Mögel trivs mycket bra i en miljö där det finns fukt. Sist men inte minst finns det även gott om mat för möglet i ett typiskt badrum, nämligen gamla tvålrester och hudavlagringar som fastnat i de ovan nämnda skrymslena och vrårna.

Vanligtvis uppträder mögel till en början som en dålig lukt. Det luktar unket och motbjudande. Detta kan uppstå innan möglet rentav blir synligen ordentligt upptäckbart. Den dåliga lukten utgörs av lättflyktiga organiska gaser som mögelsvampen släpper ifrån sig.

Ifall en miljö är fuktig under en längre tid kommer möglet få lättare att växa. Det kan inträffa om man har ett dåligt ventilerat badrum och inte har för vana att öppna fönster och dörrar och vädra efter att man har tagit en dusch alternativt ett bad. Kondens och fukt blir då kvar och försvinner sakta.

Om man därutöver har små sprickor – de behöver inte ens vara synliga för blotta ögat – i badrummets kakel alternativt fogar så kan det leda till att fukt och mögel tar sig in innanför kaklet. Det behöver då inte synas det minsta lilla på väggen och man kan tvätta hur mycket man önskar, för när man väl tar undan kaklet kommer det vara en fullständig koloni mögel där innanför.

Hur ska man då få bukt på problemet med mögel? Det främsta man ska uträtta är att undersöka var möglet finns. Om man misstänker att man har fått mögel i sitt hus så kan man ta assistans av en mögeltekniker som har en tränad mögelhund. Denna hund är specialiserad på att reagera samt markera på lukt som kommer av mögel.

För att bli kvitt möglet och framför allt mögelsporer som kan vara direkt hälsovådliga så rekommenderas det att man avlägsnar allt befintligt angripet material och ersätter det. Det är då angeläget att man inte lämnar kvar byggmaterial där det blir fuktigt då det i sig minsann inte är helt sällan förekommande anledning till mögel.

Ifall man inte kan eller vill ta bort det angripna materialet kan det räcka med att man tvättar med mögeldödande medel. Är det inte mycket mögel, utan bara några svart prickar i fogarna kan man använda sig av tvättmedel, diskmedel eller något annat rengöringsmedel för att avlägsna möglet. Sedan tar man och torkar av kaklet med hjälp av ättika. Dessa metoder tar dock bara död på mögelsvampen, det tar inte bort de hälsofarliga sporerna. Ibland är även fläckarna väldigt svåra att få bort.

Oavsett om man har mycket eller lite mögel i sitt badrum när man upptäcker det är det viktigt att se över anledningarna samt undanröja risken för att få mögel återigen. Det bör finnas bra ventilation i badrummet. Det måste också vara fräscht och städas frekvent, i samtliga skrymslen och vrår så att möglet inte kan ges fäste igen. Man lägger på Tvärstopp eller Fulstopp som skyddar framåt i tiden. Det gäller alltså att hålla det fräscht samt torrt för att slippa mögel i badrum.